Select Page

Zveza prijateljev mladine Domžale

Uspešno v novem šolskem letu, priprave na Teden otroka

Prav v teh dneh se zaključujejo pestre počitniške dejavnosti, ki so v drugi polovici avgusta potekale na Osnovni šoli Rodica, Zveza prijateljev mladine Domžale pa že razmišlja, da bi v prihodnjih počitnicah za otroke, željne različnih radosti, vrata odprle tudi druge osnovne šole – ne le v občini Domžale, temveč v vseh občinah, ki jih s svojo dejavnostjo pokriva ZPM. Zaključilo se je tudi letošnje letovanje skoraj 100 otrok v Domžalskem domu na Krku, ki je otrokom prineslo veliko radosti, sonca in zdravja. Ob tem ZPM namreč ugotavlja, da po odprodaji počitniških domov, družine, posebej socialno ogrožene, nimajo več možnosti za letovanja, zato marsikateri otrok prav ob pomoči ZPM prvič vidi morje in njegov iskren vzklik: »Joj, kakšna voda,« pove vse. Ob tej priložnosti se ZPM Domžale iskreno zahvaljuje vsem donatorjem, posebej RK Domžale ter Aktivi Trzin, ki sta poskrbela za letovanje dvajsetih otrok, hvala tudi svetovalnim delavcem na OŠ, saj so bili ob njihovi pomoči »poiskani« socialno in zdravstveno ogroženi otroci, ki so na morju preživeli nepozabne počitnice. Te v teh dneh čakajo tudi štiričlansko socialno ogroženo družino iz občine Domžale, ki bo prijeten teden brezplačno preživela v Bernardinu.

V teh dneh se humanitarne organizacije, pa tudi ZPM Domžale, ukvarjajo predvsem s pomočmi družinam ob začetku šolskega leta. Ob tem je treba omeniti, da je bil zelo dobrodošel usklajevalni sestanek, ki ga je s humanitarnimi organizacijami sklicala nova direktorica Centra za socialno delo Domžale, saj bo z usklajenim delom in pregledno evidenco pomoči pomagamo še več družinam, ki pomoč nujno potrebujejo.

Že vrsto let je prvi teden v oktobru posebej namenjen otrokom, zato je Zveza prijateljev mladine Domžale že začela z aktivnostmi, da bi bil skupaj s šolami in vrtci Teden otroka posebej živahen. »Ker nam jo je v zadnjih dveh letih že dvakrat ob aktivnostih v okviru Tedna otroka v parku ob občini zagodlo vreme, smo se letos odločili, da aktivnosti organiziramo skupaj s Knjižnico Domžale ter Kulturnim domom Franca Bernika Domžale,« mi je pogovoru povedala Ema Škrjanc Ogorevc, predsednica ZPM Domžale. Tako bodo v tednu od 3. do 9. oktobra organizirane filmske predstave za predšolske in šolske otroke, skupaj s Knjižnico Domžale pa bo pripravljenih več delavnic, tudi razstava ilustratorjev otroških del. Predsednica upa, da bodo otroke v okviru tega tedna sprejeli vsi župani ter se z njimi pogovorili, prepričana pa je, da prijetnih trenutkov pod geslom Svet, v katerem želim živeti, v tem tednu ne bo manjkalo niti v vrtcih niti v šolah.

V teh dneh pa Zveza prijateljev mladine Slovenije in ZPM Domžale namenjata posebno skrb tudi problematiki nasilja v družini, ki je v naši državi velik problem, posebej pa obe opozarjata na prepoved telesnega kaznovanja otrok, ki naj bi bilo končno urejeno tudi v zakonodaji. ZPM pričakuje, da bodo spremembe Zakona o preprečevanju nasilja v družini učinkovito posegle na to področje ter vsakršno nasilje nad otroki, ki so najbolj ranljivi del naše družbe, popolnoma prepovedale.

Ob koncu pa še povabilo:

Zveza prijateljev mladine Domžale trenutno, skupaj z drugimi humanitarnimi organizacijami, skuša zagotoviti pomoč domžalski družini, ki nujno potrebuje prilagojeno vozilo za telesno prizadetega invalida. Če bi morda želeli pomagati, pokličite 01 721 27 91, ali pošljete sporočilo na zpm.domzale@siol.net. Hvala!

Vera Vojska

KRK 2016 -  otroci na banani Letovanje na Krku - otroci na plaži slika - letovanje na Krku -otroci  na kanuju

99 otrok je v organizaciji ZPM Domžale in ob pomoči sponzorjev preživelo del počitnic v Domžalskem domu na Krku.

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost