Select Page

Vse o otroškem parlamentu na spletni strani ZPM Domžale

28. MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

29. februarja se je v trzinski dvorani Marjance Ručigaj odvijal 28. medobčinski otroški parlament. Poleg učencev iz Domžal, so na dogodku sodelovali še predstavniki 9-ih okoliških šol. Po poučni dramatizaciji Vsak učenec je lahko uspešen, ki so jo zaigrali učenci 6.b razreda iz Osnovne šole Preserje pri Radomljah, so mladi parlamentarci predstavili, do kakšnih ugotovitev so prišli na njihovih šolah. Glede na to, da je krovna tema otroškega parlamenta v tem in prihodnjem šolskem letu ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEMI, so bile tudi delavnice, ki so temu sledile, zastavljene v tej smeri. Na vseh treh so se spraševali, kakšne spremembe bi si učenci želeli na svojih šolah ali pa morda celo v šolskem sistemu.

Na prvi delavnici so razpravljali o možnostih izboljšanja počutja priseljencev ob prihodu v novo šolo. Predlagali so, da bi plakat s pozdravi v vseh jezikih priseljencev krasil glavni vhod na šoli, da bi se počutili dobrodošle. Koristen bi bil tudi dan predstavitve tujih kultur preko kulinarike in podobno, najbolj pa prevajalec v razredu, dokler učenec slovenskega jezika dovolj ne osvoji.

Na drugi delavnici so se učenci z mentorico osredotočili na učne vsebine, načine učenja v šoli. Če povzamemo njihove zelo konkretne predloge, si želijo:

  • več praktičnega in uporabnega znanja, ki jih bo usposobilo za življenje,
  • več dela v skupinah, projektnih nalog povezanih z lokalnim okoljem,
  • staršem pa želijo sporočiti, da so preveč zaščitniški, saj potrebujejo tudi slabe izkušnje, da jih okrepijo, in druženje z vrstniki, da najdejo in prepoznajo svoje mesto v družbi.

Na tretji delavnici pa so ugotavljali, kaj vse je potrebno za dobro komunikacijo, saj so učenci sami izpostavili potrebo po njej. Našli so kar 9 dejavnikov, ki pripomorejo k uspešnemu dialogu. Vsekakor pa je prva stvar, da drug drugega resnično poslušamo.

K dobri energiji je za piko na i pripomogel še OPZ OŠ Trzin. In tako je dopoldne v prijetnem vzdušju hitro minilo. Razšli smo se dobre volje, polni novih poznanstev, v mislih pa že z novimi idejami za 29. medobčinski otroški parlament in regijski otroški parlament, ki se bo odvijal 15. marca v OŠ Dobrova.

Ana Lončar Burjek

(Skupno 109 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost