Select Page

ZPM Domžale: Pozdravljamo novelo Zakona o preprečevanju nasilja v družini 

Roka, ki neguje, naj ne kaznuje. 

Prepoved telesnega kaznovanja otrok je končno postala zakonska norma, je najkrajša ugotovitev ob odločitvi poslank in poslancev Državnega zbora RS, ki so  oktobra sprejeli novelo Zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki  izrecno prepoveduje telesno kaznovanje otrok, za kar si je Zveza prijateljev  Slovenije – pa tudi ZPM Občine Domžale, prizadevala že več kot desetletje. Z omenjeno odločitvijo se namreč potrjuje odgovornost do otrok, ki so najbolj ranljivi del naše družbe.

Že leta 2004 se je namreč pri ZPMS oblikoval Forum zoper telesno kaznovanje otroka v družini, ki javnost osvešča o telesnem kaznovanju kot neprimernem vzgojnem ukrepu in hkrati ponuja napotke za pozitivno starševstvo. Delo Foruma proti telesnemu kaznovanju otrok je bilo v letu 2013 zastavljeno širše – prepoved telesnega kaznovanja otrok v družini je bila razširjena na splošno prepoved telesnega kaznovanja otrok v vseh okoljih in ustanovah, ki delujejo na področju otrok.

Nasilje v družini je namreč bilo in je v naši družbi velik problem, zato je pomembno, da je bila novela zakona sprejeta in vsi iskreno  upamo, da bo dosegla svoj namen. Družina bi namreč morala biti za otroke najbolj varno zavetje, zato je zanje katerokoli nasilje – psihično in fizično, še toliko bolj boleče, še posebej, ker podatki kažejo, da nasilja v naših družinah ni malo. To lahko sklepamo tudi po klicih na  TOM telefona®, ki je edini anonimni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. Podatki namreč kažejo, da  so lani svetovalci TOM telefona po pogovorih  kar v 123-tih primerih otroke takoj napotili na policijo.

Nenazadnje je bila prepoved telesnega kaznovanja, ki je civilizacijska norma, tudi naša obveza, saj so Slovenijo na to že leta opozarjale številne institucije, predvsem pa Svet Evrope.  Sprejeto novelo moramo vsi razumeti kot napotilo za spremembo miselnosti in vzgojnih principov staršev. Ti prepovedi telesnega kaznovanja ne smejo enačiti s permisivno vzgojo, ampak odgovorno starševstvo. To pomeni, otroka vzgajati na način, da mu postavljamo meje, ga vodimo, mu postavljamo okvir dopustnega in nedopustnega ter mu pri tem nudimo starševsko ljubezen in skrb.

»Roka, ki neguje, naj ne kaznuje,« je geslo ZPMS, ki naj pripomore k uresničitvi novele Zakona o preprečevanju nasilja v družini tudi na območju, ki ga s svojimi dejavnostmi pokriva Zveza prijateljev mladine Domžale.

Vera Vojska  

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost