Select Page

V petek, 3. februarja 2017, je pod okriljem ZPM Domžale na OŠ Mengeš potekal medobčinski otroški parlament®.

Zbrali so se predstavniki učencev desetih osnovnih šol iz občin Mengeš, Domžale, Trzin,  Lukovica in Moravče s svojimi mentorji. Temo so osnovnošolci izbrali lani na državnem otroškem parlamentu.

Prisotne so pozdravili župan Občine Mengeš Franc Jerič, ravnatelj OŠ Mengeš Milan Burkeljca in predsednica ZPM Domžale ga. Ema Škrjanc Ogorevc, ki so vsem zaželeli uspešno delo ter svetlo in lepo prihodnost .

Učenci so se na podlagi  izbrane teme »Otroci in načrtovanje prihodnosti« pogovarjali predvsem o naslednjih podtemah: Kdo sem in kakšen človek želim postati; prihodnost, vrednote in okolje.  Pokazalo se je, da znajo biti osnovnošolci pri obravnavi tem zelo inovativni, pri izražanju lastnih mnenj  pa jih spodbujajo mentorji.

V krajšem kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Mengeš, ki so s svojimi pevskimi in plesnimi točkami predstavili košček lokalne tradicije.

Vtisi dveh učencev iz OŠ Mengeš

V veliko čast in veselje si štejemo, da se je dogodka udeležila tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale, ga. Ema Škrjanc Ogorevc.  Vsaka  šola je predstavila svoje dotedanje delo in ugotovitve na letošnjo osrednjo temo: otroci in načrtovanje prihodnosti. Po predstavitvah je sledila malica. Najbrž smo si jo vsi zapomnili po piškotih in darilnih vrečkah.  Na malici smo se tudi bolje spoznali in spletli nove prijateljske vezi.

Nato smo se razdelili v tri skupine in vsak je odšel na eno delavnico. Delavnice so bile zabavne, na njih pa smo se naučili tudi, kako skrbeti za naš planet, kako izbirati prave odločitve ter doseči zastavljene cilje.

Po delavnicah je sledilo še potopisno predavanje Tomaža Humarja, mlajšega, srečanje pa smo zaključili s skupinskim fotografiranjem.

Rok Pečnik, 9. B

 

Pred prihodom gostov smo bili vsi kar malo živčni in polni pričakovanj. Ta mala nervoza je trajala nekje do konca predstavitve dela vseh šol, potem pa smo se vsi bolje spoznali in se tako tudi sprostili. Sledila je malica, ki je bila odlična, saj so bili priloženi tudi piškoti za posladkat in mala darilca, ki smo jih bili prav vsi veseli.

Nadaljevalo se je delo po skupinah, ki se mi je zdelo najzabavnejše in pa tudi zelo poučno. Sam sem bil na delavnici, ker smo podajali svoje pozitivne in pa tudi negativne argumente. V skupini smo odlično sodelovali in tako znali našteti ogromno argumentov.

Po tem smo se zopet zbrali v avli in predstavili svoje delavnice. Ugotovili smo, da smo se prav vsi odlično odrezali, se pri tem zabavali ter se ogromno novega naučili.

Sledil je težko pričakovani gost. Prav vsi smo ga tiho in z zanimanjem poslušali, kajti predstavil nam je eno svojih super izkušenj (pot s kolesom okoli sveta brez spremljevalne ekipe!), ki je bila zares zanimiva. Zastavili smo mu nekaj vprašanj, na katere je z veseljem odgovoril. Za konec pa smo se še malo posladkali s torticami in se vsi zadovoljni razšli.

Jan Keržič, 9. a

 

Na OŠ Venclja Perka Domžale je v petek, 10. marca 2017, v dopoldanskem času, potekalo zasedanje regijskega parlamenta® za osrednjeslovensko regijo.

Župan Toni Dragar je sodelujoče otroke pozdravil ter jim ponudil nekaj predlogov za lažje načrtovanje njihove prihodnosti.

Organizator dogodka je bila Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana, nevladna, neprofitna organizacija, s programi namenjenim otrokom, mladim in družinam. Eden od teh programov,  je tudi program Otroški parlament®, ki ga letos izvajajo že 27. leto zapored. Tema letošnjega otroškega parlamenta® je »OTROCI IN NAČRTOVANJE PRIHODNOSTI«. Program se izvaja v piramidni obliki: šolski, območni/občinski, regijski in na koncu nacionalni, kjer se srečajo otroci iz cele Slovenije.

Regijskemu parlamentu je prisostvoval tudi g. Tone Dolčič, namestnik Varuhinje ČP RS, zadolžen za področje otrokovih pravic.

Foto: Vido Repanšek

 

 

 

 

 

 

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost