Select Page

Osnovna šola Roje je skupaj z Zvezo prijateljev mladine Domžale pripravila medobčinski otroški parlament, ki je pomembna oblika vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo. Letos je že 25-ič potekal v OŠ v Sloveniji. Nastal je na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili mnenje, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas. Ob tem pričakujejo pozornost tako šolskih kot lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki morajo prisluhniti pobudam mladih.

 

Medobčinske otroškega parlamenta so se udeležile osnovne šole z območja občin Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin. Mladi parlamentarci iz 11 osnovnih šol so skupaj z mentorji  na medobčinski otroški parlament prišli poročat o delu šolskih parlamentov na temo Poklicna orientacija in izobraževanje. Njihova gostiteljica OŠ Roje, šola s prilagojenim programom,  je prva tovrstna šola, ki je prevzela organizacijo in izvedbo tovrstnega srečanja osnovnošolcev. V njenem imenu je mlade pozdravila Marjanca Bogataj, ravnateljica, ter vsem skupaj zaželela prijeten in sončen dan ter se hkrati zahvalila sem sodelavcem za opravljeno delo. Tudi župan občine Domžale, Toni Dragar, je po pozdravu zaželel parlamentarcem uspešno delo, predvsem pa veliko sreče pri odločitvah za poklic, ki jih bo spremljal vse življenje in naj bi ga opravljali z veseljem. Podobno je menila tudi Ema Škrjanc Ogorevc, predsednica Zveze prijateljev mladne Domžale, ki je ob tem povedla, da je gostitelj letošnjega regijskega parlamenta OŠ Janko Kersnik Brdo, ob zaključku kar pravcatega gibanja pa se bodo parlamentarci iz vse Slovenije zbrali na državnem otroškemu parlamentu.

Uvodno slovesnost so pripravili učenci OŠ Roje in s glasbeno plesnim nastopom razveselili vse ter še enkrat več dokazali, kako znajo izkoristiti svoje talente. Sledilo je poročanje delegatov posameznih osnovnih šol, v katerem smo spoznali vso pestrost dela šolskih parlamentov, ki so na različne načine in v različnih oblikah obravnavali dogovorjeno temo. Njihove delavnice, sporočila, pisma in celo pesmi, praktična srečanja z ljudmi posameznih poklicev, izbor vseh posklicev posebej pa najljubših, pogovori s starši in učitelji, iskanje poklicev prihodnosti predvsem pa predlogi, kako bi to področje učencem še približali, so pokazali, da se zavedajo pomembnosti odločitve za poklic, ki jih bo spremljal vse življenje. Pri tem niso pozabili na delavnost, na pridnost, na stalno radovednost, zavzetost, tudi pogumno hojo za ciljem, ki ga želijo doseči. Občudovali smo plakate – prave male umetnije, filme in bili veseli, da je med mladimi toliko radovednosti, odgovornosti, vztrajnosti, tudi poštenosti  in neustavljive volje, da najdejo poklic, v katerem bodo uživali, bili srečni in ga z veseljem opraviljali.

 

Sledilo je delo v pravih malih delavnicah, kjer so vsak po svoji izbiri še enkrat obravnavali to temo in poudarjali odgovornost vsakogar za tovrstno odločitev.

 

Kot navadno se je tudi tokratni parlament zaključil z glasbenim gostom. To je bil znani glasbenik Terkaj, ki je rad odgovarjal parlamentarcem na vprašanja o svojem poklicu, zelo zanimiv pa je bil predlog, da bi moral vsak, preden začne opravljati svoj najljubši poklic, po svetu po izkušnje, s katerimi ga bo lažje opravljal.

 

Z nasmehom se dan spremeni  so na začetku prijetnega dne zapeli gostitelji, ki so gradiva vključili v čudovito zloženko. In res se je parlamentarni dan spremenil v  lep, prijeten sončen dan, za katerega vsem z OŠ Roje hvala, parlamentarcem pa tudi v prihodnje veliko uspeha.

 

 

ZPM DOMŽALE

 

(Skupno 196 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost