Select Page

Medobčinski otroški parlament je potekal v četrtek, 2. 3. 2023, od 10. do 13. ure v telovadnici OŠ Domžale. Organizatorici dogodka: mentorici Šolske skupnosti učencev OŠ Domžale, Monika Grašič in Špela Malgaj v sodelovanju z ZPM Domžale.

Prisotni: mentorji in predstavniki otroških parlamentov OŠ Domžale ter podružnične šole Ihan, OŠ Roje, OŠ Rodica, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Dragomelj, OŠ Dob, OŠ Jurija Vega Moravče, OŠ Janka Kersnika Brdo, OŠ Trzin in OŠ Venclja Perka Domžale (okoli 40 učencev in 15 mentorjev).

Povabljeni gostje: Karlina Strehar, predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale, Nina Valenčič, v. d. ravnatelja OŠ Domžale, ter podžupan Matej Primožič.

Potek MOP:

Po pozdravnem govoru voditeljskega para in napovedi tematike (duševno zdravje otrok in mladostnikov) so zbrane nagovorili povabljeni gostje.

Sledile so štiri delavnice, na katerih so mladi parlamentarci spoznavali, kako si lahko pomagamo, če se soočimo z duševnimi stiskami. Osnovnošolci so se v štirih skupinah udeležili gibalne, likovne, ustvarjalne ter debatne delavnice. Na prvih treh so spoznavali, kako lahko s prostočasnimi aktivnostmi poskrbimo za svoje dobro mentalno počutje, na debatni delavnici pa so parlamentarci drugim predstavnikom povedali, kaj so na šolskih parlamentih o tej temi razpravljali na njihovi šoli. Ugotovitve so primerjali ter prišli do podobnih sklepov, da se stiskam najlažje izognemo ali jih vsaj omilimo s pogovorom z zaupanja vrednimi ljudmi, z gibanjem ter s kreativnim ustvarjanjem oziroma z aktivnostmi, ob katerih se sprostimo.

Skupno parlamentarno sporočilo:

»Duševno zdravje je enako pomembno kot fizično zdravje, zato si pomagamo z gibanjem, pogovori in aktivnostmi, in smo tako bolj pozitivno naravnani.«

Medobčinski otroški parlament smo s sproščenim druženjem zaključili ob 13. uri.

Za zapisnik: Špela Malgaj.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost