Select Page

Povabimo sonce v naše šole

V posebni poslanici, ki jo je ob letošnjem Tednu otroka napisal znani mladinski pisatelj Primož Suhodolčan, lahko med drugim preberemo, da je znanje igra In to najlepša. Pa tudi, da je  znanje največji zaklad, hkrati pa  »edini, ki vam ga nihče ne more vzeti. Prav tako ga ne morete izgubiti ali pa ga pozabiti v omari. Nikoli vam ga ni potrebno nositi v žepu, torbi ali v nahrbtniku, kar je krasno. Vedno je z vami in kamor greste vi, tja gre tudi znanje. Samo odprite oči, nasmehnite se in znanje se prikaže. Znanje je prijatelj, ki vas nikoli ne bo razočaral. Veliko čudovitega lahko počnete skupaj in z njim se je zelo prijetno družiti. Če ste pravi prijatelj, pa boste svoje znanje velikokrat tudi podarili.«

Ta del poslanice je bil tudi izhodišče nagovora župana Tonija Dragarja, ki je v Tednu otroka v organizaciji Zveze prijateljev mladine Domžale, prisotna je bila predsednica Ema Škrjanc Ogorevc, povabil predstavnike učencev vseh osnovnih šol in mentorje na tradicionalni sprejem. Letos so bili posebej  pozdravljeni predstavniki devetletke iz Ihana, ki so se prvič udeležili tovrstnega srečanja župana z učenci.   V nagovoru je zlasti poudaril, da si želi, da bi v skladu z naslovom Povabimo sonce v naše šole, bile vse naše šole prijazne, polne sonca, nasmehov in prijetnih trenutkov. Na kratko je predstavil tudi delo občinskega sveta in občine, posebej na področju vzgoje in izobraževanja.  Ema Škrjanc Ogorevc, predsednica ZPM Domžale, je predstavila program dela organizacije, ki temelji na otrocih in prostovoljcih. Priporočila je, da vsi naredimo čim več, da naše šole postanejo prijaznejše in dostopnejše, inovativne, ustvarjalne in odprte, še posebej pa je povabila učence, da se udeležijo pestrih aktivnosti v tednu otroka,  Predstavniki učencev vseh osnovnih šol v naši občini so v razpravi pokazali, da zelo dobro vedo, kaj pomeni povabiti sonce v šolo. Predstavili so vrsto primerov, kako pravzaprav sonce že sedi v njihovih klopeh. Tako v nekaterih šolah učenci višjih razredov v botrstvu pomagajo najmlajšim, učenci pomagajo drug drugemu, lepo sodelujejo z učitelji in na splošno z veseljem hodijo v šolo, kjer je veliko sproščenosti. Izrazili pa so tudi več želja, povezanih zlasti z:  več učenja in ustvarjanja v naravi, več športa, izbirnih vsebin, veselja do učenja, večjo povezanost ne le v okviru razredov, temveč tudi med razredi; želijo si več razvedrilnih vsebin, tudi plesov   Zanimiv je bil predlog, da v tednu  otroka ponekod ne sprašujejo oz. pišejo testov, pa tudi pobuda, da bi učenci  sami posredovali znanje naprej, saj vedo, kako ga najlažje osvojiti.

 

Drugi del prijetnega srečanja je prinesel kar nekaj predlogov, za katere je župan obljubil, da jih bo občina preučila in skušala uresničiti. Predlogi so bili predvsem povezani z večjo prometno varnostjo otrok na cesti, k čemur bo pripomogla tudi ureditev križišča z železnico v centru Domžal; novimi  kolesarskimi potmi v bližini šol, še več varnih prehodov – posebej na prometno obremenjenih cestah. Mladi so predlagali oživitev Ten tena, osvetlitev vseh igriščih, postavitev trampolinov (morda najdejo mesto v okviru prenove bazenskega kompleksa) , še posebej pa je bilo opozorjeno na premajhni jedilnici na dveh OŠ. Večino problemov župan Toni Dragar pozna in je mladim že predstavil rešitve.

 

Ob koncu sta učencem župan in predsednica ZPM Domžale zaželela, da bi s svojim znanjem obrnili  svet in s svojo radovednostjo in veseljem odkrivali popolnoma nove poti

Kot je zapisano v poslanici: Tudi s soncem, ki je že veliko doživelo in zato nosi v sebi neskončno vrečo znanja, ki ga bo z velikim veseljem delilo vsem, ki si ga želijo. Zato: Sonce dobrodošlo v vseh naših šolah.

 

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost